Terroir zapadne Istre, Brtonigla

Terroir zapadne Istre možda je najspecifičniji u cijeloj Hrvatskoj.

U zapadnoj se Istri susreću sva tri bitna elementa terroira - tlo, klima I lokalni čovjek(lokalna kultura) u punim svojim osobitostima I kontrastima, koji , svi zajedno, dovode do jedinstvenog rezultata.

Stoga nije neobično što je zapadna Istra dom nekih od najupješnijih i najndividualnijih hrvatskih vina.

Vinogradi zapadne Istre nalaze se na četiri vrste tla (otkuda dolazi I najvažniji projekt Vina Cattunar, Četiri zemlje), među kojima su najpoznatije crljenica (terra rossa) i crnica uz sivu i bijelu zemlju.

Istarska crljenica važan je dio istarske tradicionalne prepoznatljivosti, ali me daje nužno najimpresivnija vina.

Kada je, pak, riječ o vremenskim uvjetima, brda zapadne Istre, kao i blizina mora, utječu na formiranje niza posebnih mikroklima, koje omogućuju vinogradarima da postignu relativno dobre rezultate I u vrlo problematičnim godinama.

Primjerice, berba 2014.jedna je od najtežih u novijoj povijesti, zbog velike količine kiše.

Međutim, snažan vjetar , koji često puše u Cattunarovim vinogradima iznad Brtonigle, pomogao je malvaziji da postigne ne samo gotovo perfektnu zrelost, nego i da izbjegne truljenje grožđa, tipično za kišne godine.

Ovdje je važno spomenuti kako je malvazija, koja se ovdje uzgaja stoljećima, podnijela tešku berbu 2014.mnogo bolje od internacionalnih sorti.

Što je samo dokaz više za terroirizam: lokalna sorta najbolje uspijeva na svojoj zemlji I u mikroklimama na koje je već odavno navikla.

Treći element terroira, koji se često osporava, ali u koji čvrsto vjerujemo, jest čovjek.

Vjerujemo da radne I kulturne tradicije I navike stanovništva na određenom vinogradarskom lokalitetu snažno utječu na pristup vinogradarstvu I vinarstvu, pa samim tim i na oblikovanje prepoznatljivih značajki vina s određenog terroira.

A tu je zapadna Istra osobito bogata.

U zapadnoj Istri već dugo vremena vlada skladna convivenza između istarskih Talijana I Hrvata, ovdje uspješno međudjeluju dvije bliske, a ipak različite kulture, čije prožimanje utječe baš na sve istarske proizvode, od turizma preko gastronomije do vina.

Terroir zapadne Istre zbog svoja tri individualna elementa (tla, mikroklime i kulture) iz godine u godinu uspješno proizvodi posve posebna, lako prepoznatljiva te , dopustite da se pohvalimo , vina koja smatramo iznimno vrijednima, ne samo u hrvatskoj konkurenciji.

Dapače, istarske malvazije naš su dar Europi I svijetu.

Terroir zapadne Istre, Brtonigla

Terroir zapadne Istre možda je najspecifičniji u cijeloj Hrvatskoj.

U zapadnoj se Istri susreću sva tri bitna elementa terroira - tlo, klima I lokalni čovjek(lokalna kultura) u punim svojim osobitostima I kontrastima, koji , svi zajedno, dovode do jedinstvenog rezultata.

Stoga nije neobično što je zapadna Istra dom nekih od najupješnijih i najndividualnijih hrvatskih vina.

Vinogradi zapadne Istre nalaze se na četiri vrste tla (otkuda dolazi I najvažniji projekt Vina Cattunar, Četiri zemlje), među kojima su najpoznatije crljenica (terra rossa) i crnica uz sivu i bijelu zemlju.

Istarska crljenica važan je dio istarske tradicionalne prepoznatljivosti, ali me daje nužno najimpresivnija vina.

Kada je, pak, riječ o vremenskim uvjetima, brda zapadne Istre, kao i blizina mora, utječu na formiranje niza posebnih mikroklima, koje omogućuju vinogradarima da postignu relativno dobre rezultate I u vrlo problematičnim godinama.

Primjerice, berba 2014.jedna je od najtežih u novijoj povijesti, zbog velike količine kiše.

Međutim, snažan vjetar , koji često puše u Cattunarovim vinogradima iznad Brtonigle, pomogao je malvaziji da postigne ne samo gotovo perfektnu zrelost, nego i da izbjegne truljenje grožđa, tipično za kišne godine.

Ovdje je važno spomenuti kako je malvazija, koja se ovdje uzgaja stoljećima, podnijela tešku berbu 2014.mnogo bolje od internacionalnih sorti.

Što je samo dokaz više za terroirizam: lokalna sorta najbolje uspijeva na svojoj zemlji I u mikroklimama na koje je već odavno navikla.

Treći element terroira, koji se često osporava, ali u koji čvrsto vjerujemo, jest čovjek.

Vjerujemo da radne I kulturne tradicije I navike stanovništva na određenom vinogradarskom lokalitetu snažno utječu na pristup vinogradarstvu I vinarstvu, pa samim tim i na oblikovanje prepoznatljivih značajki vina s određenog terroira.

A tu je zapadna Istra osobito bogata.

U zapadnoj Istri već dugo vremena vlada skladna convivenza između istarskih Talijana I Hrvata, ovdje uspješno međudjeluju dvije bliske, a ipak različite kulture, čije prožimanje utječe baš na sve istarske proizvode, od turizma preko gastronomije do vina.

Terroir zapadne Istre zbog svoja tri individualna elementa (tla, mikroklime i kulture) iz godine u godinu uspješno proizvodi posve posebna, lako prepoznatljiva te , dopustite da se pohvalimo , vina koja smatramo iznimno vrijednima, ne samo u hrvatskoj konkurenciji.

Dapače, istarske malvazije naš su dar Europi I svijetu.

 

View the embedded image gallery online at:
http://www.vina-cattunar.hr/index.php/hr/terroir#sigProId23d37e72cf

Copyright © 2014 Vina Cattunar.

Internetska stranica za potpunu funkcionalnost koristi Kolačiće (Cookie).